Helpt medicatie bij ADHD echt? 

Wanneer jij of iemand uit je direct omgeving de diagnose ADHD hebt gekregen, dan is het van belang om naar een goede manier te gaan zoeken, om met de ADHD om te kunnen gaan, zonder daar al te veel last van te hebben. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk. ADHD medicatie gaan gebruiken die voorgeschreven kunnen worden nadat je de diagnose ADHD hebt gekregen zou een optie kunnen zijn. In 75 procent van de gevallen helpt de medicatie echt en kan het leven daardoor als fijner worden ervaren.

Wat kan ADHD medicatie precies doen?

Adhd medicatie kan in 75 procent van alle gevallen een verbetering geven op het gedrag van de persoon met ADHD. Het is echter niet bij iedereen zo dat dezelfde medicijnen ook dezelfde uitwerking hebben. Welke medicijnen precies bij jou en jouw ADHD passen, al moeten worden ervaren. Omdat 75 procent best een hoog percentage is, kan het zeker de moeite waard zijn om eens te gaan bekijken of er iets is wat bij jou past. Er kunnen diverse soorten medicijnen kortdurend worden geprobeerd, het is echter vaak wel nodig om enkele weken door te zetten om daadwerkelijk te weten of je er baat bij hebt.

Wat zijn de nadelen van ADHD medicatie?

Naast dat ADHD medicatie het gedrag wat ontstaat door ADHD verminderd of soms zelfs sterk verbeterd, zitten er natuurlijk ook nadelen aan ADHD medicatie. Net als dat andere medicijnen bijwerkingen kunnen hebben, kan ADHD medicatie ook bijwerkingen hebben. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn: slaap- en inslaapproblemen, minder eetlust, prikkelbaar, buikpijn en misselijkheid, hartkloppingen, wanneer er sprake is van tics, kunnen deze worden uitvergroot door het gebruik van medicijnen. 

Ga jij ook last hebben van bijwerkingen? 

Dat medicijnen bijwerkingen kunnen veroorzaken is bij iedereen wel bekend. Het is echter wel zo dat niet iedereen per definitie ook bijwerkingen zal ervaren. Het is dus absoluut mogelijk dat je ADHD medicatie gebruikt, zonder daar bijwerkingen van te ervaren. Het is ook mogelijk dat je wel heel veel last gaat hebben van bijwerkingen. In dat geval is het met name belangrijk de voordelen af te wegen tegenover de nadelen. Het kan dan wel zijn dat je minder last hebt van de problemen die spelen omdat je ADHD hebt, maar wanneer de bijwerkingen erger zijn, dan de klachten die spelen doordat je ADHD hebt, dan is het een overweging waard om de medicijnen weer te stoppen, of in ieder geval te verminderen.

Overzicht