Hoe kun je leren ontspannen als je altijd druk bent?

Er bestaan hele mooie theorieën over ontspannen, ook wanneer je ADHD hebt. In werkelijkheid zijn die theorieën vaak te mooi om waar te zijn. Ontspannen bij ADHD is gewoon heel erg lastig. Er zijn wel wat tools, maar of dat voor jou ook echt gaat helpen, is nog maar de vraag. Alles valt en staat met prikkels vermijden, structuur en weinig verandering. Soms is het mogelijk om prikkelarm, met veel structuur en met weinig verandering de dag door te brengen, soms is dat niet mogelijk en dan zullen de klachten ook meer opspelen als in andere gevallen.

Ontspannen met ADHD

Wanneer je wil ontspannen, maar je bent gediagnosticeerd met ADHD, kan dat heel ingewikkeld zijn. In principe is het belangrijkste voorkomen dat de overprikkeling te hoog oploopt. Een belangrijk punt daarin is structuur in het dagelijks leven. Wanneer de dagen voorspelbaar en gestructureerd verlopen, is de kans kleiner dat er overprikkeling ontstaat en is ontspannen bij ADHD eenvoudiger. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om je dagen voorspelbaar en gestructureerd te laten verlopen, maar voor zover mogelijk. Wanneer een dag onverhoopt wat minder voorspelbaar en gestructureerd verloopt zullen daar waarschijnlijk, in het geval van iemand met ADHD direct zichtbare gevolgen van te waarnemen zijn.

Ontspanning bij ADHD, niet veel anders als voor iemand zonder ADHD

Ontspannen voor iemand met ADHD werkt in principe hetzelfde als voor iemand zonder ADHD, het is voor iemand met ADHD alleen moeilijker om het doel te bereiken. Wat je kunt doen is onder andere een stuk wandelen, buitenlucht doet immers ieder mens goed. Meditatieoefeningen of ademhalingsoefeningen, kunnen ook verlichting geven om weer even terug bij jezelf te komen. Het is echter niet zo dat deze ontspanningsmogelijkheden gegarandeerd gaan werken. Het is belangrijk te beseffen dat bepaalde ontspanningsmogelijkheden ook bij de situatie moeten passen en iedere situatie is anders.

Ontspanning iets meer in de richting van ADHD

Het leven van iemand met ADHD kan chaotisch zijn en daar kan dan weer overprikkeling door ontstaan. Een lijstje kan dan zeker uitkomst bieden. Wanneer je een lijstje maakt van wat er die dag nog moet gebeuren, komt er overzicht, kun je het lijstje stap voor stap afwerken en dan overprikkeling wellicht worden voorkomen. Een lijstje kan echter ook het tegenovergestelde effect creëren, omdat het juist weer heel spannend en ingewikkeld kan zijn wanneer van het lijstje moet worden afgeweken.

Overzicht