Typisch gedrag van iemand met ADHD

Typisch gedrag van iemand met ADHD is er in principe niet. Iedereen met ADHD is in principe uniek. Gedrag bij ADHD is dus voor iedereen verschillend. Er zijn natuurlijk wel bepaalde richtlijnen waar iedereen met ADHD mee te maken krijgt. Ook hangt dat ook nog af van het type ADHD waarmee je bent gediagnosticeerd. ADHD type I geeft andere klachten als ADHD type H en ook ADHD type C geeft weer andere klachten en vergt een andere aanpak. Ook de oplossing voor het gedrag zijn te vinden op verschillende vlakken, voor zover er een oplossing is.

Gedrag van iemand met ADHD type I

Wanneer je gediagnosticeerd met ADHD type I, dan is het lastig om je aandacht bij dingen te houden. Ook ben je dan een groot gedeelte van de dag aan het dagdromen. Dit is dus in principe typisch gedrag van iemand met ADHD type I. Vroeger werd ADHD type I ook wel ADD genoemd. ADD is echter een tijd geleden ondergebracht onder de noemer ADHD type I. De klachten zijn echter niet veranderd, de diagnose is alleen anders onderbouwd.

Gedrag van iemand met ADHD type H

Wanneer je gediagnosticeerd bent met ADHD type H dan ben je hyperactief en in de meeste gevallen ook impulsief. Typisch gedrag voor iemand met de diagnose ADHD type H is dan dus dat stilzitten erg lastig is, dat je erg beweeglijk bent en ook wel eens dingen doet of zegt zonder daar eerst bij na te denken. ADHD type H is het type ADHD wat het snelste wordt herkend en wat ook het meeste voorkomt, alhoewel het ook in dezelfde lijn ligt als ADHD type C, het enige verschil is dat bij ADHD type C net iets meer gedragskenmerken naar voren komen. Een heel groot verschil is er immers niet.

Gedrag van iemand met ADHD type C

Wanneer je gediagnosticeerd bent met ADHD type C, dan heb je last van zowel ADHD type I, als van ADHD type H, je hebt namelijk dan last van het gecombineerde type. Jouw gedrag bij ADHD type C is enerzijds dat je lastig je aandacht bij dingen kan houden, dat je aan het dagdromen bent, maar ook dat je hyperactief bent en impulsief. Dit type ADHD heeft de meeste gedragskenmerken. Jouw gedrag bij ADHD type C valt de omgeving het meeste op. Bij ADHD type C wordt in de meeste gevallen ook medicatie voorgeschreven.

Overzicht