Een partner met ADHD, hoe ga je daar mee om?

Wanneer je een relatie hebt met iemand die ADHD heeft is elke dag anders. Het kan maar zo zijn dat je de ene dag heel veel plezier beleefd samen maar de andere dag alleen maar ruzie. Daarom is het vast fijn om wat tips te krijgen voor een relatie en hoe je kan omgaan met ADHD volwassenen.

Een partner met ADHD en jullie relatie

Wanneer je een partner met ADHD hebt dat speelt dat zeker een grote rol in de relatie. Hoewel het misschien voor de buitenwereld lijkt of er niets aan de hand is. Maar voor jezelf heb je het idee dat binnen de relatie en de huishouding alles op jouw schouders rust. Daarom is het heel erg belangrijk om de juiste balans in de relatie te vinden. Maar ook de manier van omgaan met elkaar zodat het goed werkt tussen beiden. Het is de bedoeling dat de ADHD niet tussen de relatie in komt te staan. Daarom is het goed om een paar dingen in de gaten te houden wanneer je een partner hebt met ADHD. Een aantal tips voor omgaan met ADHD volwassenen:

Een goede communicatie
Communicatie is heel erg belangrijk als je een relatie hebt iemand die ADHD heeft. Goed communiceren is kan een lastig puntje zijn voor iemand met ADHD. Wil je een stabiele relatie in de omgang met iemand met ADHD dan moet je communiceren. Het helpen herinneren aan afspraken voor partner kan lief bedoeld zijn maar dat kan voor je partner anders zijn. Daarom moeten de verwachtingen en behoeften goed besproken worden met elkaar. Door de afspraken kunnen frustraties en onbegrip onderling voorkomen worden.

ADHD herkennen
Bij het omgaan met ADHD volwassenen is het goed om te verdiepen in de kenmerken van ADHD. Wanneer er meer inzicht is in wat ADHD betekent voor iemand dan kan er in het dagelijks leven makkelijk herkent worden wat er door de ADHD veroorzaakt wordt. Wanneer je weet waar de problemen weg komen kan je er wat makkelijker begrip voor opbrengen zodat je ook kan inschatten hoe je daar mee overweg kan.

Duidelijkheid en routine
Als je partner ADHD heeft kan het zijn dat er moeite is met overzicht krijgen en houden bij taken en afspraken. Wanneer er dagelijks een vaste routine of volgorde is dan kan dit heel erg helpen bij de partner. Afspraken kunnen door middel van een afspraken planbord opgehangen worden. Wat betreft de taken in de huishouding kan er een lijstje of rooster gemaakt worden wat er wanneer gedaan moet worden.

Probeer ondersteuning te beperken
Wanneer je partner ADHD heeft wil je nog wel eens dingen uit handen nemen van je partner. Dit is goed bedoeld natuurlijk maar hierdoor kan de partner wel frustratie krijgen en het idee dat er een stukje verantwoording af genomen wordt. Dit ontzorgen van je partner kan ook leiden tot vermoeidheid en stress. Probeer hier dus een balans in te brengen samen zodat dit niet in de weg kan staan.

Hulp zoeken
Wanneer het lastig is om er samen uit te komen dan is het goed om op zoek te gaan naar relatie advies bij ADHD. Doe dit echt in een vroeg stadium. Wanneer de relatie meer energie kost dan oplevert of een probleem steeds terug keert is het fijn om samen met een relatietherapeut te kijken wat de mogelijkheden zijn. Soms zijn er problemen waarbij je de oorzaak niet weet maar soms ook waarvan de oorzaak wel duidelijk is.

Het is altijd een uitdaging om te leren omgaan met ADHD volwassenen als je in een relatie zit.