Hoe herken je ADHD op volwassen leeftijd?

Niet iedereen heeft dezelfde kenmerken voor ADHD bij volwassenen. Er zijn mensen die last hebben van Hyperactiviteit maar weer een ander kan heel veel moeite hebben met concentreren. En weer een ander heeft van beiden wel wat. Bij volwassenen zijn de kenmerken moeilijker te herkennen dan bij kinderen.

Kenmerken van ADHD

De kenmerken van ADHD worden vaak in twee categorieën verdeeld namelijk problemen met aandacht en hyperactiviteit en impulsiviteit. De oorzaak van deze kenmerken zijn tot op heden nog niet duidelijk. Het is in elk geval een feit dat als je ADHD hebt dat je drukker bent dan andere mensen ook al ben je al volwassen. Vaak beweegt de persoon veel, in het hoofd is er vaak chaos, prikkels van buiten kunnen een grote invloed hebben op je handelen en denken. Het heeft ook een voordeel want de persoon is goed in oplossingen bedenken, je bent creatiever en origineler. Dit geeft deze onderdelen dus een boost.

Kenmerken van aandachtsproblemen

Deze kenmerken voor adhd bij volwassen kunnen herkend worden doordat de persoon moeite heeft met luisteren, taken afmaken, instructies opvolgen. Ook administratieve taken uitvoeren is lastig. Daarbij is plannen en organiseren lastig. Een overzicht krijgen bij hoofd- en bijzaken krijgen is niet eenvoudig. Taken worden uitgesteld, vaak omdat de persoon chaotisch is. De aandacht ergens bijhouden is zeer lastig, dit lukt wel makkelijker als het een interessant onderwerp is. Vaak zijn ze ook spullen kwijt en kunnen ze heel erg vergeetachtig zijn.

Kenmerken bij hyperactiviteit

Als er adhd bij volwassenen is dat is de persoon vaak altijd bezig omdat het moeite heeft om stil te zitten, ze gaan veel lopen en bewegen. Wanneer ze stil zitten dan willen ze vaak iets in de handen hebben om te friemelen. Het innerlijke is heel onrustig. Ook is ontspannen erg lastig. De persoon praat veel en is wat betreft praten druk. Sporten is vaak veel en fanatiek.

Kenmerken bij impulsiviteit

Wanneer er adhd bij volwassenen is vastgesteld dan is het vaak dat de persoon eerst gaat doen voor het nadenkt over de daad. Ook is er het probleem dat wachten heel erg lastig is, ze zijn dan ook vaak erg ongeduldig. Deze mensen flappen er snel wat uit en vallen andere mensen die aan het praten zijn in de rede. Door de impulsieve reacties moet er vaak teruggekomen worden op zaken waar te snel een beslissing voor kwam. Het komt nog wel eens voor dat ze woede-uitbarstingen krijgen. Een baan of relatie wordt vaak snel aangegaan maar wordt ook snel weer verbroken. Gokken is toch wel een lastig kenmerken dat voorkomt bij adhd bij volwassenen, net als vreetbuien.

ADHD bij Volwassenen

Eigenlijk is ADHD bij volwassenen nog heel erg nieuw. Vroeger kwam dit alleen voor bij kinderen. Bij enkele kinderen nemen de symptomen af maar vaak blijven ze last houden van de aandoening. Het is best lastig vaststellen bij volwassenen, per slot van rekening wordt er mee omgegaan. De innerlijke onrust blijft vaak toch aanwezig bij volwassenen.

Overzicht